Hösten 2023

28 augusti kl 18.00 Tipspromenad i Plantaget

Samling vid Nolhagaskolans parkering. Frivillig fika vid Villa Plantaget.

25 september, Mångfaldsträdgård. Så kan den artrika dynamiska och hållbara trädgården skapas och skötas. Föreläsning IOGT-NTO lokalen kl 18.30

Jesper Lindblad är utbildad trädgårdsmästare och har de senaste femton åren arbetat med bl.a. Botatiska Trädgården i Göteborg, Kungälvs kommun samt på Trädgårdsföreningen i Göteborg. Sedan vården 2023 arbetar han som trädgårdsmästare i Alingsås kommun. Jesper kommer att berätta hur man skapar och sköter en trädgård som är gynnsam för pollinatörer och andra insekter. Dokument med råd och tips samt växtlistor kommer att finnas tillgängliga. Vi firar 40 år denna kväll så tårta serveras!

23 oktober, Sara Brenne: Magnolior och andra odlingsvärda buskar och träd. Föreläsning IOGT-NTO-lokalen kl 18.30

Sara driver plantskolan Nyhagens Trädgård mellan Borås och Varberg. Hon berättar om sina favoriter och om nya spännande sorter för att få en långlivad och innehållsrik trädgård. Skötselråd och planteringstips utlovas.

20 november. Grönsaksodling med Ylva Lundin, föreläsning IOGT-NTO-lokalen kl 18.30

Ylva odlar grönsaker på 2000 kvadratmeter i fasta bäddar med minimal jordbearbetning. Hon använder gödsel från gårdens djur och säljer sina produkter lokalt på Alingsås Matmarknad på torget i Alingsås, på REKO-ring, till prenumeranter och i gårdsbutiken. På gården finns också en skogsträdgård med sichuanpeppar, valnötter, persikor, mullbär, kinesiska päron mm. samt en fruktträdgård med 200 fruktträd. Ylva svarar gärna på frågor kring grönsaksodling och berättar om gödsling, växtföljd, ogrässtrategier och annat som underlättar odlingen.

VARMT VÄLKOMNA TILL HÖSTENS FÖRELÄSNINGAR